ToveZen Coachen Tove Andersson har tillsammans med sin kollega Kavina Thorslund startat projektet ”Zen Coaching för kvinnor med ätstörningsproblematik”.

Deltagarna i projektet får totalt 10 individuella Zen Coaching-sessioner med en av coacherna på telefon, Skype eller i lokal, beroende på vad som fungerar bäst för varje enskilda fall.

Syftet med projektet är att stödja kvinnor med ätstörningar till ett liv med mer klarhet kring sin situation, omsorg om sig själva och att hitta nya möjligheter.
– Som coacher vill vi stödja deltagarna till att lyssna inåt genom attställa nyfikna frågor
som Vad längtar jag? Vad är självkärlek för mig? Vad är omsorg för mig just nu? Vad behöver jag idag?
Avsikten med dessa frågor är attstödja till ett liv i självkärlek och omsorg om sig själv och att vi vill dela med oss av några viktiga verktyg, insikter och möjlighet till förändrade handlingsmönster, berättar Tove, en av initiativtagarna till projektet.

Idén till projektet föddes under 2011 när Tove insåg att flera klienter som kommit till henne under året var personer som av olika anledningar ville utforska utmanande mönster kring mat, ätande och upplevelser av sin kropp.
– För mig var det överraskande hur starkt resultatet blev för dessa personer när de genom att lyssna på kroppen upplevde mer acceptans för sig själva, kontakt med sin kropp och större frihet i relation till sin kropp, berättar hon.

Tillsammans med kollegan Kavina, som även hon har ett stort engagemang för och erfarenhet av personer med ätstörningar, skapade Tove projektet som delvis är sponsrat av en stipendiefond. Zen Coaching Wisdom Fund, är en stipendiefond som,delar ut ekonomiskt stöd till olika projekt för att sprida Zen Coaching och kunna erbjuda det till människor som annars inte skulle ha haft ekonomisk möjlighet till individuellt stöd med en Zen Coach.

Första gruppen startade i februari 2012 och den andra i december 2012. Den sistnämnde gruppen har löpande intag under 2013 och det finns fortfarande plats för fler deltagare.
– Att följa de här kvinnorna känns väldigt meningsfullt för mig, berättar Tove. Ära är ordet som kommer till mig. Det är en ära.

Deltagarna som hittills hittat till detta projekt, är i olika stadier av att leva med någon form av ätstörning.
– Vid allvarlig typ av ätstörning, som kan vara livshotande, rekommenderar vi personen att söka till primärvården omgående för adekvat psykologiskt och medicinskt kunnande, säger Tove.

Projektet vänder sig till kvinnor över 18 år med ätstörningsproblematik.
– Vi är medvetna om att ätstörning är ett stort problem även bland pojkar och män, samt tjejer under 18 år, berättar Tove.  Vi behövde göra en avgränsning och då blev det just kvinnor över 18 år. I framtiden är det möjligt att vi kommer att erbjuda möjligheten till andra målgrupper.

Toves upplevelse är att för de flesta är ätstörningen ett symtom på att något eller några viktiga behov inte är mötta. Genom projektet får deltagarna möjlighet att utforska mötta och omötta behov i flera delar av sitt liv.
– Utmaningar kring mat, vikt, utseende och kroppsupplevelser är ofta kopplade till andra delar av livet, som t ex jobb, relationer och visioner, säger Tove. Ätstörningen är ett symtom medan roten sitter någon annanstans.

Vad projektet har gett de kvinnor som deltagit är bl.a. kärlek och acceptans till sig själva, sina behov och sina kroppar. Deltagarna har också lärt sig att observera negativa tankar utan att bli slav under dem.
– Vi är inte ute efter att ”fixa” till någon, berättar Tove. Alla har unika utmaningar, drömmar och resurser, och utifrån varje deltagares förutsättningar utforskar vi vilka förändringar i vardagen som är rimliga, inspirerande och ibland positivt utmanande för att komma närmre det liv som var och en längtar efter.

Kavina porträttCitat från tidigare deltagare om vad de fick ut av detta projekt:

 “Möjlighet få utforska detta läskiga tema med kärleksfullt, öppet, nyfiket, tryggt stöd”

“Djupare kärleksfullare kontakt med min kropp, mina känslor & mina behov”

“LUGN, förtröstan på något sätt. Känsla av att det är möjligt att förändra mig, att lyckas med mina mål. Känsla av att det som har förföljt mig hela livet, kanske inte kommer att försvinna helt, men att jag kan hantera det. Hoppfullhet.”

 

För mer information och möjlighet att delta i kommande projekt:

Tove Andersson – Läs mer om Tove här
070-200 22 08 eller skrivtilltove@gmail.com

Kavina Thorslund – Läs mer om Kavina här
0707-22 39 50 eller kavina@relaxedbeing.se

Om Zen Coaching

 

Zen Coaching för kvinnor med ätstörningsproblematik

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.