Förutom alla dessa dieter som finns att testa, finns även olika företag som säljer produkter och tjänster för att underlätta viktnedgång. Det handlar både om pulverdieter och kombinerade mat- och motionsprogram.

Pulverdieter finns i mängder, och många går att hitta likaväl i matbutiken som på apoteket och i hälsokostbutiker. Upplägget mellan dem är egentligen identiskt. I början, med ett tidsperspektiv mellan en och tre veckor, ersätts alla måltider med en low-calorie-diet för att få en snabb viktminskning. När denna fas är över återintroduceras mat som närings- och energigivare. Detta kan ske på lite olika sätt beroende på hur snabb övergång som kan hanteras. Exempelvis kan första återvänjningsperioden innehålla ett riktigt mål med mat, den andra två riktiga mål för att under sista vara tillbaka på tre riktiga huvudmål per dag. Skillnaderna mellan märkena är dels hur det fungerar med registrering, kontaktpersoner och såklart kostnaden för de olika produkterna. Exempel på märken är Allévo, Nutrilett och Modifast.

Precis som pulverdieterna finns det företag i mängder. I grund och botten är de lika: De verkar för en lyckad viktnedgång. Skillnaderna här är dels fokusområde, dels var de går att hitta, dels kostnad. Viktväktarna och Viktklubb är exempel på tjänster som går att köpa online. Medlemskapet ger kostprogram, en viktkurva, recept samt träningstips. ViktVäktarna är kända för sitt poängsystem medan Viktklubb är mer som en dagbok och ett samtalsforum för motivation och inspiration. Itrim och Xtravaganza är center som går att hitta fysiskt. Itrim jobbar på tvåårsbasis medan Xtravaganza har olika långa program. Båda innehåller träffar och coachning i den utsträckning som krävs. Värt att nämna är att pulverdieter kan ingå beroende på viktminskningsprogram.

Så vad finns det för fördelar och nackdelar med dessa sätt att ändra livsstilen åt det bättre hållet? I olika forum som diskuterar pulverdieterna kommer punkter som smak, långsiktighet och kostnad fram. De olika märkena smakar olika för olika prislappar samtidigt som det inte är ett sätt att leva livet ut. Dessutom finns de som ledsnar att leva på ersättningarna efter några dagar av olika anledningar. Gällande företagen lyfts den personliga kontakten som avgörande tillsammans med kostnaden som då och då kritiseras för att vara för hög.

Viktnedgång genom produkter och tjänster
Tagged on:                     

Elena Tronje

Jag är snart 20 år och pluggar för tillfället till Civilingenjör i Industriell Ekonomi, första året avklarat. Jag har tidigare läst en del om ledarskap och under sex år lett barngrupper inom gymnastik. För mig är inställningen en viktigt faktor i en människas liv och lägger därför stor vikt i ordspråket “Det är vad du gör det till”.

One thought on “Viktnedgång genom produkter och tjänster

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.