I tidningen Hälsa nr 7-8 från 2005 läser jag:

”En studie med mer än 31000 vuxna visar att fler överviktiga lider av kronisk huvudvärk varje dag, jämfört med normalviktiga.

Totalt 3,4% av deltagarna i undersökningen led av kronisk huvudvärk dagligen, hos de överviktiga var andelen 5% och hos de feta 7%, alltså nästan dubbelt så många som genomsnittet för gruppen.

Forskarna spekulerar i om kronisk huvudvärk kan vara orsaken till viktökningen om huvudvärken är så funktionsnedsättande att patienten inte kan motionera.”

Jag tänker, naturligtvis förklarar inte detta orsaken till all övervikt. Av egen erfarenhet vet jag dock hur svårt det kan vara att få till regelbunden träning då kroppen av olika anledningar säger ifrån. För mig spelar det igen roll om jag äter nyttigt och näringsrikt om jag inte får till träningen. På något sätt är det som att träning är den viktigaste pusselbiten för mig. Det som gör den stora skillnaden för mitt välmående.

Livet har en tendens att sätta käppar i hjulet och utmana oss ordentligt emellanåt. Så även om nyckeln till ett hälsosamt liv är enkel, dvs – ät hälsosam mat, motionera regelbundet, sov ordentligt och meditera, så kan det vara en utmaning att följa dessa råd. T ex för de med kronisk huvudvärk. Eller för mig med min infektionskänslighet och tendens till biverkningar av mediciner.

För mig och andra med värk är det viktigt att komma ihåg att i alla fall försöka göra enkla övningar även om vi inte mår bra.

 

Vid kronisk värk
Tagged on:             

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.