Yoga har blivit väldigt populärt den senaste tiden. De stora träningsanläggningarna har lagt till det i sitt utbud med stor framgång. Yoga har helt enkelt blivit trendigt. Men vad är det egentligen och är det här för att stanna?

Själva ordet yoga betyder förening, koncentration och lämplighet. Rent praktiskt är det meditation blandat med kropps- och andningsövningar. Målet med utförandet är självbehärskning. Från början var det dock religiöst. Den skulle vara ett sätt att förenas med Gud och uppnå frigörelse.

Att ge sig in på området och göra lite efterforskning kan göra en smått galen. Detta för att det finns så många olika former att välja på, dessutom med lite konstiga namn. Hatha, Asthanga, Kundalini, Acro och Skratt för att nämna några vanliga och några mindre vanliga. Den stora skillnaden dessa emellan är intensiteten och typen av övningar.

Några bevisade fördelar och nackdelar är svåra att hitta, vilket egentligen inte är så konstigt. Detta fenomen är relativt nytt i västvärlden, och det gör det svårt att ha hunnit genomföra omfattande och oberoende studier. Det närmsta ett svar på frågan är de personliga upplevelserna som verkar flöda på nätet i olika forum och bloggar. Där nämns ord som styrka, flexibilitet och balans.

Personligen kan jag rekommendera att testa efter vad jag själv har upplevt. Jag kände mig lugn och mer tillfreds. Gällande att omforma kroppen har jag svårt att säga något med tanke på att mitt fokus låg på ett annat plan, däremot nekar jag inte möjligheterna.

Så är det något som är här för att stanna? Ja du, det är svårt att säga när det är så ungt och outforskat territorium. Min gissning är att det är här för att vara kvar, åtminstone tills någon säger emot med goda bevis i bakfickan.

Varför yoga?
Tagged on:                                 

Elena Tronje

Jag är snart 20 år och pluggar för tillfället till Civilingenjör i Industriell Ekonomi, första året avklarat. Jag har tidigare läst en del om ledarskap och under sex år lett barngrupper inom gymnastik. För mig är inställningen en viktigt faktor i en människas liv och lägger därför stor vikt i ordspråket “Det är vad du gör det till”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.