Grattis, du fixade det :)Av Mona Gullström

Paracetamol är ett av världens mest sålda och använda läkemedel, men få känner till alla dess biverkningar som kan vara av stor betydelse för hälsan. Den kan ge stora skador på lever och njurar, men också potentiellt dödliga hudsjukdomar. Det räcker med att ta paracetamol dagligen i ett par veckor för att vara giftigt för levern och för små barn kan det räcka med en dos för att deras lever ska slås ut. I USA är paracetamol den främsta orsaken till leversvikt.

Vid det 141e årsmötet vid American Public Health Association i Boston presenterades aktuell forskning som visar att paracetamol också ökar risken för njursvikt om den tas med alkohol och det räcker då med en liten mängd alkohol. Unga vuxna är särskilt utsatta eftersom de ofta konsumerar båda utan att vara medvetna om riskerna. Många kurerar sin baksmälla med värktabletter och innehåller de då paracetamol kan det få allvarliga konsekvenser. Om det finns risk för njursvikt redan vid små mängder alkohol så är naturligtvis risken för skador större ju högre alkoholkonsumtionen är.

Paracetamol sänker också immunförsvaret och att ta det i kombination med vaccinationer gör det ännu sämre och ökar risken för att utveckla andra infektioner. Ofta är det inte det primära viruset som är det farligaste, till exempel influensa, utan då kan en sekundär bakterieinfektion av stafylococcer bli dödligt. Så för att stärka ditt immunförsvar bör du äta en kost som främjar goda tarmbakterier och se till att du har tillräckliga nivåer av D-vitamin.

I USA har FDA rapporterat om flera biverkningar av paracetamol förutom lever- och njurskador. Det kan också ge allvarliga hudreaktioner som i värsta fall kan leda till döden. De sjukdomar som kopplas till paracetamol är Stevens-Johnsons syndrom (mukokutant syndrom), Toxisk epidermal nekrolys (TENS) och Akut generaliserad examtematös pustulos (AGEP).

Om du tar värktabletter kan det vara idé att kombinera dem med glutation. En tänkbar orsak till leverskador enligt dr Mercola är att levern utsöndrar glutation som en reaktion på toxisk exponering, i det här fallet paracetamol men kan också utlösas av andra läkemedel. Glutation hjälper också dina celler att skydda sig från fria radikaler. Genom att upprätthålla en bra glutationsnivå kan du förebygga skador av paracetamol.

För att förebygga kronisk smärta är det bästa du kan göra att äta en bra kost Omega 3 från till exempel fiskolja eller krillolja är antiinflammatoriskt. De verkar som isolering för myelinet i hjärnans nervceller och förhindrar ”kortslutning”. Uteslut alla spannmålsprodukter och socker, särskilt fruktos. Dessa höjer insulin- och leptinnivåerna vilket leder till inflammationer i kroppen. Undvik också komjölksprodukter. Se till att du har tillräckligt mycket D-vitamin. På sommaren får du det genom att vistas i solen minst en halvtimme, under mörkare årstider är det nödvändigt med tillskott.

Undvik tillsatser och E-nummer. De E-nummer som jag särskilt vill varna för är aspartam (E951) och mononatriumglutamat (E621) som båda kan orsaka huvudvärk och utlösa migrän. Citronsyra (E330) är gjort på svartmögel och ger ofta allergiska besvär. Ett annat bra sätt att få bukt med inflammationer i kroppen är att gå barfota. Fria elektroner som är bland de bästa antioxidanterna överförs då från jorden till din kropp.

Fysiska besvär beror inte enbart på fysiska orsaker liksom psykiska orsaker inte enbart beror på psykiska orsaker eftersom kropp och själ hör ihop. Det kan därför vara bra att lösa upp mentala, känslomässiga och själsliga blockeringar genom till exempel rytmiska rörelser och reflexintegrering, Emotion Code, rosenmetoden, Access Bars, meditation, yoga, antigymnastik eller Emotional Freedom Techniques (EFT). Se över din livssituation och allt som stressar dig, också elektromagnetisk strålning och tungmetaller. Andas djupt för att syresätta dina celler och se till att du får tillräckligt med sömn.

Andra bra alternativ till smärtstillande kan vara:
Ingefära
Gurkmeja
Djävulsklo
Cetyl myristoleate (CMO, fettsyra)
Nattljusolja
Strandnypon
MSM (organiskt svavel)
Körsbär

Det du kanske inte visste om paracetamol

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.