Petra Ariton intervjuar Magdalena Hedman från Uppsala om träningsmotivation. Hur trött Magdalena än känner sig eller hur trist vädret än kan vara, så ger hon sig ut på sina motionsrundor.
Vad har du för knep för att hålla igång sin träningsmotivation?
Tja, min träningsmotivation.. Jag vet inte hur motiverad jag egentligen är. Jag är mer av typen ”tänk inte, känn inte – GÖR!” Jag ser träning-en mer som ”underhåll av fastighet” – inte nödvändigtvis så roligt, men ack så viktigt. Det jag tycker är roligt är att göra saker, som vandringen i Österrike i förra somaren, och orka. Hade jag inte tränat hade dessa vandringar etc varit lika trevliga och roliga för jag hade varit för trött. Till och med att jag kanske inte hade orkat göra vissa av dessa saker om jag inte vore i en viss ”form”.

Vad är det som är roligt med t ex vandringen i Österrike?
Jag är en rastlös person som har mycket svårt att tänka mig en semester liggande på en strand. Jag gillar att röra på mig. Oftast är de bästa upplevelserna en följd av att jag har rört på mig, fått alla tillfredsställelsehormoner i fullt flow i kroppen och det jag då upplever när jag t ex tagit mig upp på en topp i Österrike blir mer än bara det fantastiska som jag ser när jag kommer upp. Det är också en skön dusch av alla dessa fantastiska hormoner som frigörs av att jag har fått upp pulsen rätt högt. Dessa TVÅ saker samtidigt gör att upplevelsen av det jag ser och är med om blir STOR. En resa som den till Österrike i somras gör livet så ”enkelt”. Det handlar om att ta sig upp på en topp, duscha, äta och sova. Livet blir enkelt och avskalat. Dessutom är det så OERHÖRT vackert.

Varför är ”underhåll av fastighet” viktigt för dig?
Som erfaren anorektiker (jag har ju kämpat med det i över 20 år och låg på behandlingshem 2002. Blev av med diagnosen 2005, men risken för recidiv finns ju ALLTID där…) så har jag haft en tuff relation till min kropp. Jag har så många år försökt att illuminera min kropp. Mitt optimala livstillstånd skulle vara en fritt svävande ande – utan kropp. Nu har jag, den hårda vägen, fått inse att det GÅR INTE att existera som människa utan kropp. Jag lånar min kropp för att kunna existera. Precis som vilken fastighet måste den underhållas. Jag har i perioder ”slitit hårt” på min fastighet genom att missköta den med för mycket hård träning och för litet mat. Än fler människor missköter sina ”bostäder” med för mycket stillasittande och felaktig kosthållning. Båda är illa. Man måste underhålla och renovera för att en bostad skall hålla, men man får inte heller gå för hårt fram med renoveringen. Om jag nu ändå måste finnas kvar i detta jordeliv under ett antal år, vill jag må så fysiskt bra som jag bara kan. En viktig parameter för att uppnå detta är genom att ta hand om sin kropp och sköta om den. Den mänskliga kroppen är SKAPAD för rörelse i lagom mängd.

Vad skulle du gå miste om i fall du inte var i form?
Om jag inte var i form skulle jag gå miste om att kunna orka med allt som jag orkar idag. Jag skulle inte orka med det tempo som jag har i livet. Jag skulle antagligen få många fler infektioner än vad jag får idag. Sådana fantastiska aktiva semesterresor som jag nu kan göra skulle jag inte orka med att göra.

Vilka andra vinster får du av träningen?
Framför allt håller den psyket på en okej nivå. Jag är en person som uppenbarligen har svårt att tillverka seretoniner. Dessvärre är människan skapt så att det behövs seretoniner för att skapa nya små. Om då nivån minskar bildas det färre och färre. När mängden blivit för låg kommer nedstämdheten och depressioner. Fysisk träning frisätter en ohemul mängd med positiva hormoner och om inte seretoninproduktionen sjunker alltför lågt kan jag med träningen ibland klara av att få till så pass hög tillverkning så jag klarar att hålla humöret uppe utan mediciner.

Träningsmotivation
Tagged on:         

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.