Av Spinninginstruktör Jens Leandersson

För den som tränar gruppträning vet vilken betydelse musiken har. Själv kan jag välja instruktör och träningsform baserat på vilken musik jag känner för. För mig som cykel/spinninginstruktör är musiken ett viktigt verktyg att arbeta med. Musik får barn att röra sig och motiverar oss att ta ut oss lite extra när vi tränar. Musik är en del av vår träning helt enkelt.

Smaken är som sagt delad men min filosofi är att kan jag som instruktör förmedla min känsla och engagemang genom musiken så kommer du som deltagare att gilla musiken med. Vår musiksmak är inte statisk utan kan vi koppla positiva känslor till musiken så börjar vi gilla den. Rytmen och pulsen i musiken är avgörande för min egen del. Melodins trance/house med tydlig takt är bra men även klassisk musik och afrikansk musik är skönt att blanda in.

Ett stort problem vid träningspass är att vi instruktörer vill spela lite för hög musik som då riskerar att skada hörseln. På min arbetsplats har vi ”sound ear” som varnar om vi spelar för hög musik. Ett tips är att placera sig på bästa platsen om du är känslig för höga ljud även om det aldrig är okej att spela för hög musik.

Det är aldrig okej att du som deltagare tar med dig öronproppar när du ska träna utan du ska alltid få en behaglig upplevelse av musiken och känna att du tar ut dig maximalt av träningen. Det är vårt ansvar som instruktörer att föregå med gott exempel och med handen på hjärtat, vi tränar varken mer eller bättre av för hög musik.

Träning och musik

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.