Av Mona Gullström

Under julhelgen var jag ledig från mitt jobb och eftersom november och december varit hektiska var det jätteskönt att vara ledig. Julen firade jag och sönerna hos mina föräldrar i Finland, lugnt och skönt och avkopplande. Efter nyår var det dags att börja jobba igen, men det tog emot rejält bara jag tänkte på det. Vaknade på onsdagsmorgonen med mycket ont i halsen och bestämde mig raskt att jobba hemifrån. Då jag under julhelgen läst Peter Torsells bok Kinesisk kostlära kurerade jag mig enligt konstens alla regler mot förkylning på kinesiskt vis.

För att äta dig frisk genom kinesiska kostråd så behöver du känna till de två grundpelarna qi = energi och balans = yin/yang. Har du lite qi är du oftast blek, svag och trött medan den som har mycket qi är pigg och aktiv, har en kraftfull röst och färg i ansiktet. För att kunna äta rätt är det viktigt att veta om det råder brist eller överskott. Har du överskott av qi kan det leda till stagnation som ger spänning eller värk. Näringsfattig mat såsom halvfabrikat och snabbmat typ hamburgare och pizza ger brist och därmed mindre energi. Genom att jag lämnat gluten, komjölk, soja och socker i de flesta former mår jag idag mycket bättre än jag gjorde för ett år sedan, men ännu är jag inte helt i balans.

Vind inom TKM är något som uppkommer plötsligt och kan försvinna lika fort. Förkylning är en form av vind som i tidigt stadium kallas ytlig vind/kyla, medan den senare kallas ytlig vind/hetta. Vid kyla är det bra med varma kryddor som färsk ingefära, perillablad, lök, basilika, koriander och lindblomma medan hetta behandlas med svala kryddor som pepparmynta, fläderblom, citronmeliss och krysantemumblomma. Krysantemum- och lindblomma var ingenting jag hade hemma så jag fick ta det jag hade. Ingefära, lök, vitlök, basilika och koriander tryckte jag i mig och så gjorde jag te på glöggkryddor och honung. Hade också fått tips om att lök drar till sig bakterier, så jag hade en delad lök på nattduksbordet när jag sov. Mina huskurer hjälpte dock inte och jag fick en rejäl förkylning och jobbade hemma hela (korta) veckan för att jag var trött och hängig och för att jag  inte ville smitta mina kollegor.

Näringsfattig mat äter jag inte utan mestadels ekologisk mat lagad från grunden, vilket gör att mitt immunförsvar borde vara starkt. Jag boostar mig dessutom med magnesium, zink och omega3 varje dag. Jag var lite konfunderad över min kraftiga förkylning som gjorde mig så trött och hängig när jag precis hade vilat och återhämtat mig. Den teori jag kom fram till är att tankens kraft är starkare än kinesiska huskurer. Min motvilja att åka till jobbet gjorde att min kropp utlöste en förkylning.

Min utbildning till rytmisk rörelseinstruktör och mitt nystartade företag har gjort att jag fått allt mindre lust att fortsätta jobba med ekonomi och att pendla tre timmar om dagen. Den här veckan har jag fått tydliga budskap som talat till mig och därför fattade jag ett viktigt beslut. Jag sa upp mig och det känns så bra. Efter 18 april har jag ännu inte full koll på vad jag ska göra för att få ihop pengar till mat och hyra i framtiden, men jag är inte orolig utan övertygad om att det ordnar sig. Jag känner mig så fri och lycklig och tänker att det här borde jag ha gjort för länge sedan. Det är inte bara felaktig kost som kan få dig ur balans; trivs du inte med det du gör är det dags för förändring. 2013 ska bli mitt bästa år!

Tankens kraft vs kinesiska huskurer

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.