Av Nina Jansdotter

Hand Utsida Skelett Under Typ 2Det finns alternativmetoder, som av olika anledningar inte är så kända i Sverige ännu. Su Jok är en sådan metod. Den kan enkelt förklaras med att det är en modern systematisering och utveckling av den traditionella akupunkturen. Su Jok utvecklades av professor Park Jae Woo från Korea, berättar Bo Engborg, en av få utbildare inom Su Jok i Sverige. Han håller bland annat kurser hos Qura.in i Lund inom asiatisk alternativmedicin.
–  I Su Jok finns också en avancerad systematisering av reflexologi det vill säga zonterapi. på bland annat händer, fötter, öron och huvud.

Kort om bakgrunden är att Su Jok presenterades för första gången 1987. Därefter har systemet vidareutvecklats och förfinats steg för steg.
– Su Jok har funnit i Sverige sedan 1998, men det är inte en särskilt vanlig metod. Metoden är som störst i Ryssland och Indien. I bland annat Ryssland är det en behandlingsmetod som är erkänd av myndigheterna och som praktiseras av läkare, säger Bo.

Det går snabbt att lära sig grunden

Det bästa med Su Jok, enligt honom är att grunderna går snabbt att lära sig. Redan  efter några timmars instruktion kan man börja praktisera. Samtidigt är det en komplex metod, med ett stort antal system och teorier, man kan ägna hela livet åt att lära sig nya saker in om Su Jok.
– När man tillämpar Su Jok kan man använda nålar, tryck, massage, magneter, kristaller, frön och en rad andra metoder.

Metoden går att kombinera

Det är fler och fler terapeuter som använder Su Jok, antingen som en egen metod eller i kombination med andra metoder, fortsätter Bo.
– En stor skillnad gentemot andra metoder är att teorierna bakom Su Jok är logiska, med hjälp av teorierna i Su Jok kan man få en större förståelse för hur andra metoder såsom akupunktur, shiatsu och zonterapi fungerar.

Läs mer om kurserna hos Qura.in i Lund: www.qura.in

Su Jok – metoden som går att kombinera
Tagged on:

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.