Av Nina Jansdotter

Shiatsu är en metod på frammarsch i Sverige och vi har intervjuat Charlotte Romfors från utbildningsföretaget Qura.ini Lund. De arrangerar fler olika kurser inom alternativmedicin och hälsa, bland annat Shiatsu med kursledaren Bo Engborg.

shiatsuterapeutCharlotte deltar även i utbildningen just nu för att själv bli shiatsuterapeut, eftersom hon själv har fått behandlingen tidigare och till skillnad från klassisk massage tycker hon om att den behandlar hela kroppen och inte bara muskler utan även leder och rörligheten i kroppen.
– När jag började få behandlingen var jag sjukskriven för utmattning och att börja med att lära känna kroppen och dess rörelse, eller begränsningen av rörelsen i o m utmattningen, var för mig ett perfekt sätt att påbörja min läkning, säger Charlotte.

Efterhand som hon lär sig mer inser hon hur mycket kroppen påverkas av enformigt, stillasittande stressig arbete, trauma, olyckor eller andra omständigheter, påpekar Charlotte.
– Kroppen har ett muskelminne som minns påfrestningar långt tillbaka men har också förmågan att låsa upp spänningarna om man bemöter dem på rätt sätt.

Vad är viktigt att kunna för en blivande Shiatsuterapeut? Vad lär ni er under era kurser?
Det är mycket som vi går igenom och jag är ju ännu inte färdig med min utbildning utan ser fram emot mycket mer. Men vi har redan gått igenom mycket givande – allt ifrån Sotai, som är enkla övningar för att korrigera stelhet i kroppen orsakad av snedbelastning, till näringsämnen i vår föda och hur viktig kosten är för vårt välbefinnande.

Man ser enligt henne kroppens om en helhet där kroppens funktion, till exempel, ben, senor, nervbanor, matsmältningen och det mentala välbefinnandet är lika viktig och är integrerade med varann. Man kan inte behandla var del för sig utan allt vävs samman, tillägger Charlotte.

En gedigen utbildning
Det är en lång utbildning vilket innebär att man hinner repetera det man har lärt sig, menar hon. Vissa helger blir det kortstoppning och det kräver bearbetning innan man är tillbaka på banan igen. Men man sover garanterat gott, säger Charlotte med ett leende.
– Under en utbildning växer man som person. Först och främst behandlar du ju dig själv eftersom du utgår ifrån din egen kropp och hur den svarar på behandlingen du får under kursen. Läraren varvar alltid praktik med terori under en kurshelg. Man går igenom en övning och sedan delar vi upp oss 2 och 2 för att öva på det vi precis har gått igenom. Under tiden går Läraren runt till samtliga och stöttar där det behövs.

Det roliga med shiatsukurserna är dynamiken som skapas i gruppen, fortsätter hon. Alla kommer för att de har någon speciellt erfarenhet i bagaget och allt eftersom som kursen pågår vävs även vi ihop som en grupp. Sammansättningen i gruppen verkar alltid att bli den rätta.
– Alla har något att ge varandra – i varje övning lär man sig även av varandras styrkor och erfarenheter och övningarna anpassas. Eftersom utbildningen är lång blir det alltid ett kärt återseende varje gång vi ses, säger Charlotte.

Du har nämnt maten tidigare och jag vet att QURA.in erbjuder varm mat under kursen?
– Ja, vi har förmånen bli erbjudna varm mat till självkostnadspris under kusen som brukar vara uppskattad av alla – både för ögat och för magen. Buffébordet brukar erbjuda allt från sallader med hemodlade mjölksyrade grönskar till gratänger och köttgrytor.

Man behöver alltså inte enligt Charlotte bekymra sig för att ta med egen mat eller vara orolig för att gå hungrig. Tvärt om! Det finns något både för den som är vegetarian till en inbiten husmanskostare.

Så går det till att utbilda sig till shiatsuterapeut

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.