Av Britt-Marie Löw

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÄntligen är den här, sommaren och pitta-årstiden som vi väntat på. Solen värmer våra trötta kinder som längtat efter solens varma strålar. Men i år känns det annorlunda, det känns nästan som om våren inte alls fanns, helt plötsligt var det högsommarvärme och sol.

Själv är jag en typisk pitta person, som vill så mycket och har så många krav… speciellt på sommaren. Själv borde jag vara i toppform, fräsch och fin och trädgården borde vara trendig, snygg och välskött.. men som vi alla vet blir det inte alltid som vi tänkt 🙂 Själv märkte jag inte först hur mycket den oväntade hettan påverkade mitt sinne, utan jag kände mig rastlös irriterad och olustig, trots att jag alltid varit den som gillat värme och sol. Medveten om detta har jag gjort härliga sallader bland annat på brysselkål och sparris med en härlig vinegrett bestående av lime juice, rostad vitlök, olja, salt peppar och massor av koriander mycket gott och välgörande för en överhettad pitta person

Häromdagen drog jag ett inspirationskort som sa ” If live gives you sour lemons, add som sugar and make some nice lemonade” och precis så blev det.
Fick hjälp med att klippa gräsmattan och samtidigt rök några av de perenner jag planterade ifjol.. men istället för att bli besviken och arg såg jag det som en välsignelse och en påminnelse om att låta naturen ha sin gång, naturen ger oss de blomster som passar just där vi bor, varför flytta, och plantera om en massa växter för vårt eget estetiska öga när naturen redan är perfekt som den är? Insikten om detta gav mig lugn i själen och nu kan jag bara njuta av att läsa en god bok just där solen låter sina underbara strålar lysa in bland träden.

Nu när Pitta-årstien väl är här med all sin värme och hetta, är det viktigt att komma ihåg att ta pauser och vila. Du som har pitta som din dominerande dosha känner kanske dig mer stressad rent fysiskt av värmen och behöver välja mat och dryck som har svalkande egenskaper. Varför inte njuta av ett glas kokosvatten och äta en sval lätt sallad med en god vinegrätt. Du mår också bra av att svalka dig vid havet ta dig tid att stanna upp känna in vad ditt behov är på ett djupare plan.

Vata personer mår bra av värmen men känner ofta att det snabba tempot gör att du blir lätt utmattad, ta dig tid att njuta av stunden dofta på blommorna ock låt tårna värmas i den varma sanden.Tipset till Vata-personer denna sommar är nog att inte planera in för mycket utan ta dig tid att njuta av det enkla finna glädjen i nuet.

Kapha personer trivs också säkert väldigt bra när det är varm, utmaningen för en Kapha är att göra något annorlunda, inte låta bara sommaren gå förbi och göra det som hon / han alltid gjort utan testa nya utmaningar, nya äventyr, då väcks energierna till liv igen och energin finns kvar senare i höst.

Önskar alla en fantstisk sommar med underbara nära upplevelser just där Du är

Pitta-årstiden

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.