Av Annika Wihlborg 

Pigmenterad hud och pigmentförändringar är ett problem som drabbar drygt hälften av alla kvinnor någon gång i livet. Pigmentfläckar syns som bruna eller mörka fläckar i huden och är ett resultat av att hudcellerna bildar mer pigment för att skydda sig mot solens strålar eller som en reaktion på hudinfektioner eller hormonförändringar. Tidigare fanns enbart behandlingar för den som redan drabbats av pigmentförändringar, men numera finns hudvårdsserier som både behandlar och förebygger pigmentförändringar.

Pia BuchnaDet finns flera olika typer av pigmentförändringar och orsakerna till att huden bildar fläckar av mörkt pigment varierar. Pigmentförändringarna kan bestå av enskilda fläckar, leginto solaris eller en generell utbredd fläckighet, melasma.

–Den vanligaste orsaken till pigmentfläckar är att man utsatt huden för mer sol än den tål, men många kvinnor drabbas även av pigmenterad hud som en konsekvens av hormonförändringar i samband med graviditet eller vid läkemedelskonsumtion. Även olika typer av hudinflammationer, exempelvis akne, brännskador eller operationssår kan orsaka pigmentfläckar, säger Pia Buchna, som driver den nordiska agenturen för den receptfria hudvårdsserien Lumixyl, som både förebygger och behandlar pigmentförändringar och har utvecklats vid Stanford University i USA.

Var noga med att skydda huden i solen
Det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att förebygga pigmentfläckar är att undvika överdrivet solande genom att helt enkelt inte exponera sin hud för mer sol än den tål. Solhatt och en sjal eller blus som täcker exempelvis axlarna och armarna är exempel på effektiva solskyddsmetoder. Se även till att vara noga med att alltid använda solskyddsfaktor när du visas i solljus. Pia Buchna påminner om att solskyddsfaktor behöver appliceras ofta för att ha en garanterad effekt. Solkräm stannar kvar på huden i snitt två timmar, vilket innebär att du bör vara beredd på att applicera ny solkräm flera gånger per dag om du vill vara säker på att ha ett fullgott skydd.

Skonsamma och effektiva produkter förebygger pigmentförändringar
–Ytterligare ett skonsamt och effektivt sätt att förebygga pigmentförändringar är förstås att använda produkter som hämmar hudens pigmentförändring och därmed minskar risken för att du ska råka ut för pigmentfläckar. Idag finns ett stort utbud av behandlingar för den som redan har pigmentfläckar, men dessa behandlingar är ofta relativt kostsamma och genomförs av hudläkare. Det är därför betydligt mer kostnadseffektivt och skonsamt för huden att använda produkter med en förebyggande effekt, säger Pia Buchna.

En vanligt förekommande behandling för individer med pigmentfläckar är peeling med glykolsyra. Efter genomförd peelingbehandling ökar dock hudens känslighet för pigmentfläckar eftersom den är sårbar en tid efter genomförd behandling. Även om pigmentförändringar i första hand orsakas av miljöfaktorer finns även en viss ärftlig komponent som kan påverka din individuella benägenhet och risk att drabbas av pigmentfläckar.

Pigmentfläckar kan förebyggas och behandlas på ett effektivt sätt
Tagged on:     

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.