Jag var 21 år när jag blev gravid och blev helt galen i isglass. Jag minns inte att jag skulle ha stoppat i mig mängder av andra onyttigheter men troligtvis gjorde jag det. För i kombination med att magen växte och jag därmed blev mindre rörlig, så gick jag upp nästan 35 kg. Jag passerade aldrig 100-kilosstrecket men det var nära.

Jag älskade att vara gravid. Förutom att jag mådde fantastiskt (om vi bara räknar bort omkring tredje månaden då jag kräktes en del plus de sista två veckorna) så var det helt okej att vara rund.

Efter förlossningen gick jag direkt ned omkring 10 kg. Nu var jag inte längre normalviktig utan jag var överviktig. Vårdcentralen remitterade mig till en dietist och jag fick lära mig tallriksmodellen. Hon såg också till att jag fick börja på vattengymnastik genom sjukvården. Det var fantastiskt. För det första älskar jag vattengympa och för det andra var vi alla överviktiga i gruppen men jag var minst stor.

Under sena tonåren och tiden innan graviditeten var jag ofta sjuk. Halsfluss, öroninflammation och bihåleinflammation blev vardagsmat för mig. Det var penicillinkur på penicillinkur. Det gjordes en infektionsutredning på mig något år efter mitt första barn då den kroniska blodsjukdom som jag har upptäcktes. Jag valde vid den tidpunkten att inte medicineras för min sjukdom.

Jag fick möjlighet att påbörja ett två årigt överviktsprojekt som leddes av Uppsala Akademiska sjukhus. Vi var 16 stycken som träffas regelbundet för att hjälpas att gå ned i vikt. Det började med två veckor av föreläsningar, olika former av motion och matlagning. Sedan var det återträffar med nya föreläsningar en dag varje månad i ett halvår. Vi vägde oss varje vecka. Efter det första halvåret var det återträff en gång varje halvår. Två saker uppskattar jag mycket av detta projekt – dels gemenskapen som uppstod i gruppen, dels ”ögonen” vi hade på oss genom kravet att vägas varje vecka. Ett år in i projektet blev jag gravid igen men jag hade lyckats att gå ned ytterligare 10 kg innan jag var tvungen att hoppa av projektet.

Under den andra graviditeten gick jag upp 9 kg som jag gick ned direkt efter förlossningen. Jag var alltså 25-årig tvåbarnsmamma med omkring 15 kilos övervikt kvar sedan den första graviditeten.

På ett sätt hade min ”resa” bara börjat…

 

Nästan 100 kilo
Tagged on:         

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.