Det var i mitten av maj jag bestämde mig för att jag skulle utmana mig själv lite. Jag har rätt svårt att hålla mig från sötsaker, sånt där som alla vet egentligen är dåligt, i alla fall för kroppen. Eftersom jag även har en önskan att spara ihop en liten summa för att starta ett fondsparande såg jag en gyllene möjlighet att komnbinera dessa två.

Jag har vid tidigare tillfällen utmanat mig själv att sluta äta “onyttigheter” i ett visst antal dagar. Det har gått olika bra, mycket beroende på vilken inställning jag går in med och anledningen till varför. Det jag ofta fallit på är att det blir ett tvång, att det handlar om allt jag INTE får/ska göra. Av den anledningen har jag valt ett annat upplägg. För varje dag jag lyckas hålla mig innanför mina satta ramar belönar jag mig själv, ju fler dagar i sträck, desto mer. Genom att markera med färger i en kalender, rött de dagar jag äter något utanför ramen och grönt de dagar jag håller mig innanför, kan jag enkelt se hur jag valt att agera. På så vis handlar det snarare om att motivera med en morot än med en piska. Det ska dock även tilläggas att jag har satt en minimigräns för antalet gröna dagar för att ha något som kan hjälpa om det skulle bli riktigt svårt att känna av moroten.

I skrivandets stund har det gått tre veckor av tio. Jag går med en skön känsla att veta att det är okej att unna mig något om jag känner för det. Samtidigt har jag märkt att de röda och gröna prickarna gör stor skillnad, att veta vad de står för. Det har gjort mig positivt överraskad. Jag trodde att jag precis som tidigare skulle kapitulera redan från början, men det nya upplägget verkar passa mitt mind bättre. Jag vill göra mig själv imponerad!

Jag har funderat en del på varför jag gör det här, vad jag vill uppnå på lång sikt. Det jag kommit fram är inget mindre än det kiché-artade “Jag vill ha en sundare kosthållning”. Tyvärr gäller principen “Allt är okej så länge det är i lagom mängder”, så en sund kost handlar inte bara om vad utan även hur mycket. Varför göra det enkelt när man kan göra det svårt…? Det jag vid tidigare tillfällen kommit fram till är att det för mig är det enklare att leva en sunt liv när jag mår bra och gör det som jag vet gynnar mig. Det är som goda och onda cirklar. Träningen, kosten och psyket hjälper varandra, både uppåt och nedåt. Frågan är var det är enklast att börja. Förhoppningsvis ger denna utmaning mig insikter såväl som ett användbart verktyg.

Min utmaning
Tagged on:             

Elena Tronje

Jag är snart 20 år och pluggar för tillfället till Civilingenjör i Industriell Ekonomi, första året avklarat. Jag har tidigare läst en del om ledarskap och under sex år lett barngrupper inom gymnastik. För mig är inställningen en viktigt faktor i en människas liv och lägger därför stor vikt i ordspråket “Det är vad du gör det till”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.