Av Hasse Jönsson

Visste du att 45 minuters löpning utsöndrar en så stor mängd Endorfiner i kroppen att det ger samma effekt i smärtlindring som om man injicerar 10 mg morfin intravenöst? Visste du att Oxytocin gör oss lyckligare, mer harmoniska och att det är avgörande för hur vi lyckas i en kärleksrelation? Visste du att utan Oxytocin så är ingen parbildning överhuvudtaget möjlig?

Trots vår välfärd, höga materiella standard och ökande kunskapsnivå i samhället mår svenskarna allt sämre, speciellt unga människor. Förskrivningen av antidepressiva läkemedel som t.ex. SSRI-preparat och SNRI-preparat har aldrig varit större, och man ser att andelen av svenska ungdomar som fått antidepressiva läkemedel utskrivet har ökat varje år sedan 2006. Trenden är tydlig och det gäller nu att vi stannar upp och försöker bryta denna dystra utveckling, som på lång sikt kommer att få svåra konsekvenser för samhället i stort. Ökande arbetslöshet och sjukskrivningar är symptom på att vi är på väg i fel riktning, men ytterligare ett problem i sammanhanget är att ensamheten hos människor också ökar, vilket bidrar till att sjukdomarna blir fler och att människor måste ta till andra medel för att lyckas upprätthålla sin vardag. Om vi stannar upp en stund och ”smakar” på dessa ord: Många människor ”måste” tillföra syntetiskt framställda mediciner varje dag för att klara vardagen. Hur sjukt är inte det? Om vi istället vänder oss till vår egen kropp och de naturliga substanser som vi själva kan producera genom olika typer av stimulans, så skulle orden istället kunna bli: Genom att stimuleras av motion, kärlek och vänskap, beröring och glada skratt tillsammans med någon vi älskar så producerar kroppen själv de substanser som behövs för att klara vardagen. Hur friskt är inte det? Smaka på det! Genom ett orsak och verkan-tänkande och rätt prioriteringar i livet, där vi i första hand väljer kärlek och vänskap framför att arbeta oss till materiell rikedom (vilket oftast innebär att vi missar livets grundstenar), så kan vi bli starka, välmående och högst kärleksfulla, empatiska och lyckliga människor. Det handlar inte om att vi ska avstå från att arbeta och tjäna pengar eftersom pengar behövs för att klara vårt uppehälle och för att vi ska kunna sätta mat på bordet, utan snarare om att vi bör omfördela vår tid och kanske går ner i materiell standard för att lyckas med att få ihop livsekvationen.

Endorfiner och Oxytocin är helt naturliga hormonsubstanser som utsöndras i vår kropp vid olika typer av stimulering, och det bästa av allt är att de är helt gratis och utan att du behöver besöka en läkare för att få dem utskrivna på recept.

IMG_5233Endorfiner är hormoner som människokroppen tillverkar själv, och vars mängd vi själva kan påverka genom exempelvis motion. De ingår i kroppens normala hormonsystem och har kemiska likheter med opium och morfin, och det är endorfinerna som ger idrottsmän den euforiska kick som många av dem upplever när de tränar. De skapar ett fysiskt välbehag, lindrar smärta, och i extrema fall kan kroppen producera endorfiner som är tusen gånger starkare än morfin och det hjälper t.ex. patienter som har kroniska smärttillstånd. De främjar läkning av skadade och sjuka vävnader, förbättrar immunförsvaret och skapar eufori och lyckokänslor. De utsöndras genom motion, skratt, sex och förälskelse och biologiskt sett så är lycka och glädje biokemiska tillstånd, och vi vet idag att kemiska ämnen påverkar vårt humör. Annars skulle läkarna inte kunna skriva ut så mycket ”lyckopiller” som de gör idag, oftast dessutom väldigt lättvindigt och godtyckligt. Ungefär som att kasta tärning, och jag blir mer och mer övertygad om skolmedicinens tillkortakommanden och otillräcklighet till skillnad från beteendemedicinen, som faktiskt ser till hela människan.

Motion är gynnsamt vid depressioner, men det är endorfinerna som utsöndras via motionen som lindrar det nedstämda tillståndet. Forskning har visat att endorfinerna stimulerar nerverna till att bilda nya förbindelser och skapa nätverk av betydelse för minnet och koncentrationsförmågan, vilket kan hjälpa människor med demenssjukdomar. Med tanke på att det är så lätt att själv påverka halterna av endorfiner så borde det vara viktigt för oss alla att avsätta tid för motion, att umgås med goda vänner som vi träffar i verkligheten istället för på internet, att prioritera tid med vår partner eller försöker att hitta en partner som vill samma sak som vi själva, att bygga en trygg och kärleksfull framtid genom gemensamma värderingar och målsättningar. Det finns också många exempel på människor som har kastat pillerburkarna och blivit smärtfria när de har börjat träna regelbundet, vilket visar på kroppens stora självläkande förmåga. Vi måste bara hjälpa kroppen på traven genom att ge den en fysisk utmaning istället för stillasittande och passivitet.

tumblr_lhve3k3uFQ1qhz3hco1_500_largeOxytocin är kroppens så kallade kärlekshormon, och det är både ett hormon och en signalsubstans som utsöndras av hypofysen och som sätter fart i kroppen vid fysisk beröring. Beröring är livsviktig och de flesta av oss tänker nog inte på det förrän vi är utan den, eftersom beröring är beroendeframkallande. Utan fysisk närhet kan vi helt enkelt inte återhämta oss och kroppen har inte en chans att lagra näring eller läka sjukdomar och skador. Vi blir helt enkelt sjuka utan beröring! Oxytocin sänker blodtrycket och halterna av stresshormoner, lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador och vi blir lugnare och lyckligare. Oxytocin skulle man kunna kalla för kroppens lugn och ro-system och är en direkt motsats till kroppens kamp och flyktsystem, som aktiveras av stresshormoner när vi känner oss hotade. Reaktionerna av lugn och ro-systemet är stressens totala motsats och gör att vi går ned i varv och blir avspända istället.

För att lugn och ro-systemet ska aktiveras krävs egentligen bara lätta strykningar som väcker hudens beröringsreceptorer. Även värme, sex och socialt umgänge kan sätta sprutt på oxytocinet, som dessutom sprids via luften och tas upp av vårt luktsinne. Försök har visat att om en råtta får ett Oxytocinpåslag så blir också hans burkompisar lugnare, men om de får en substans som motverkar Oxytocin så händer ingenting. Lugn smittar alltså, och att en del människor blir lugnade av viss musik eller av vackra omgivningar tyder på att Oxytocin sprids via fler sinnen än enbart beröring.

När det gäller smärta så skickar Oxytocinet signaler till hjärnan så att den tolkar smärta på ett annat sätt än den brukar, och då höjs smärttröskeln. I huden har vi nämligen betydligt fler beröringsreceptorer än smärtreceptorer, och om vi rör vid ett område som gör ont så rusar beröringsimpulserna mot det centrala nervsystemet och tränger undan smärtsignalerna, som då inte har samma chans att ta sig fram.

Oxytocin hjälper också till att driva ut spädbarn vid förlossning, sätta i gång produktionen av bröstmjölk och skapa ett känslomässigt band mellan barnet och mamman. Studier av barnhemsbarn visar att barn som inte får någon beröring dör. De tynar bort även om de får tillräckligt med mat eftersom de inte kan lagra näringen i kroppen. Om vi får mycket beröring som små så får vi ett lugnare nervsystem, en ökad tolerans mot stress och vi blir vänligare som personer. Motsatsen är att vi blir stökiga och otrygga om vi har föräldrar som slår oss och kränker oss. Vuxna kan nog överleva utan mänsklig närhet men knappast leva, och många ensamma och gamla människor har visat sig gå in i ett dvalaliknande tillstånd där de förblir onåbara tills någon rör vid dem.

_MG_1681Den ökande ensamheten bland människor i samhället gör att många får svårare att knyta an och bygga band till andra, och det finns en fara i vår ökade strävan efter självständighet eller problemet med att familjer bryts upp, eller där vi har färre gemensamma vardagsaktiviteter i familjer. Det är samspelet med andra och vår egen familj som stärker banden och som gör oss tryggare och mer benägna att bygga upp och bevara goda relationer. Det har ju visat sig att vi blir mer sociala och mer nyfikna på kontakt med andra eftersom Oxytocinet gör oss mindre rädda och mer öppna som människor. Vi klarar helt enkelt av att skapa djupare relationer genom att Oxytocin stärker förtroendet och de känslomässiga banden mellan människor, så Oxytocinet är en slags isbrytare och brobyggare mellan oss alla.

Om vi ska bli lyckligare och mer harmoniska som människor så gäller det alltså att använda oss betydligt mer av våra egna må bra hormoner, istället för syntetisk och konstgjord stimulans eller strävan efter tron att det materiella gör oss lyckliga. Vi måste ställa oss frågan: Hur vill vi leva vårt liv egentligen och vad väljer vi för väg till att må bra? Det är bara vi själva på individnivå som kan göra det valet, ingen annan.

All lycka på vägen!

Kroppens må bra hormoner, en naturlig väg till lycka och välgång

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

2 thoughts on “Kroppens må bra hormoner, en naturlig väg till lycka och välgång

 • Intressant text om endorfiner och oxytocin. Har efter flera depressioner varav den sista väldigt djup samt utbrändhet, misstanke om att jag har brist rejäl brist/obalans på oxytocin. Har tidigare jobbat med sociala jobb men nu är jag väldigt skygg och fåordig och en social katastrof och ett väldigt stressmoln omkring mig. Bara längtar att få harmoni samt ev medicinering till en början som höjer oxytocinet så man kanske kan komma upp och känna harmoni och få nya relationer. Tänkte även börja med yoga som jag gjorde tidigare. Undrar om nån har något tips på både medicin till startfasen och ngt naturligt övningar musik mat som främjar oxytocin

 • Hej, jag heter Rolf von Scheele.
  Einstein sade, det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem som vi skapat med det gamla sättet att tänka.
  Jag upplever något unikt på grund av ett nytt sätt att tänka.
  Detta har jag dokumenterat och sprider på olika sätt.
  Det skulle vara lycka att nå ut genom er hjälp.
  Vill ni hjälpa till skicka er mailadress.
  Vänligen
  Rolf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.