Av Nina Jansdotter

Många förknippar massage med avslappning och välbefinnande men för en terapeut kan en arbetsdag vara ganska lång och det är minst lika viktigt att ta hand om sig själv som att ta hand om sina klienter, säger Charlotte Romfors, kroppsterapeut samt en av administratörerna hos Qura.in i Lund.

Charlotte RomforsMår man själv bra så märks det på behandlingen som ges. Att värma upp inför en arbetsdag, att ta sin lunchrast och att ta en ordentlig paus mellan behandlingarna är A och O, säger Charlotte.

Att terapeuten är närvarande är också viktigt för helhetskänslan i behandlingen. Det är en konst att kunna vara här och nu. Som massageterapeut sker ett möte både på fysiskt, psykiskt och mentalt plan och man måste kunna bemöta båda på ett sätt som känns behagligt.
– Låter du tankarna vandra är det lätt att du missar viktiga saker under behandlingen. Är det mycket som snurrar i skallen så skriv ner tankarna innan du påbörjar en behandling, säger Charlotte.

– Utför du kroppsterapi, känn efter vilket gensvar du får. Vilken kroppsrytm har klienten idag? Vilken typ av spänning finns i musklerna, är det en fiolsträng eller ett ”muskelpaket” som du masserar? Kan du massera hårt och djupt eller går det bara att massera på ytan av muskeln Känn in klientens behov och våga fråga om du känner dig osäker och utgå från din egen dagsform.

Kom ihåg dina egna behov
Precis som bilen behöver din egen kropp service för att orka med. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att ta hand om sig själv, säger Charlotte. Att avsätta tid till att gå på egna behandlingar och få massage eller andra terapiformer är jätteviktigt. Själv går hon och får massage hos en annan terapeut en gång per månad. När man masserar andra är det lätt att spänna sig själv för att få loss den andras spänningar. Ibland känns det nästan som om man tar över problemet lägger hon till med ett skratt.

Att få behandling av någon som är trött och spänd känns ju inte så lockande. Det som du känner påverkar den du behandlar, medvetet eller omedvetet, vare sig du vill eller inte, säger Charlotte.

Vad händer sen?
Precis som allting annat är det viktigt att avsluta dagen bra med. När man kommer hem så väntar en varm dusch. Inget gör så gott för spända muskler som att duscha varmt, rekommenderar Charlotte.

Något som också är viktigt för mig är fortutbildning och jag ser gärna att det finns några kurstillfällen inbokade varje termin. Att få träffa ”likasinnade” och utbyta erfarenhet är viktigt för mig, säger Charlotte.

 

Qura.in i Lund anordnar en rad olika utbildningar inom kroppsterapi, bland annat inom Shiatsu och Su jok.

www.qura.in

 

Hur kroppsterapeuten mår påverkar behandlingen

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.