Av Mona Gullström

Dopamin är ett hormon som är kopplat till hjärnans belöningssystem; det ger signaler som gör oss glada, euforiska och lugna. Det reglerar också muskelrörelser, vakenhet, entusiasm och kreativitet. Det får oss att vilja göra saker och njuta av dem. Dopaminet i hjärnan ökar vid njutning, oavsett om det gäller mat eller sex. Tobak, alkohol och andra droger ökar dopaminnivån vilket gör att kroppen efter ett tag blir beroende av dessa förhöjda nivåer och bara vill ha mer. Detta gäller också för socker.

Är du inte observant på detta är du snart fast i ett beroende vilket kan få negativa konsekvenser. Olika aktiviteter framkallar olika mycket dopamin. Till exempel frisätter droger som amfetamin mest dopamin, därefter kommer i en fallande skala alkohol, sex, sötsug, mat, motion och fysisk träning.

Har du brist på dopamin blir du trött och deprimerad och du kan också få sömn- och koncentrationssvårigheter. Du orkar inte göra det som brukar engagera och intressera dig. Är bristen stor kan det leda till depressioner, Parkinsons sjukdom, ADHD eller RLS. Under stress utsöndras dopamin i reaktion på kortisol och då blir du mer vaken, fokuserad, stimulerad och alert men bara under en kort period. Dopaminreceptorernas känslighet sänks under långvarig stress och då blir du istället dysforisk, deprimerad och dissociativ.

Dopamin samarbetar med andra hormoner såsom endorfiner och grelin vilka frigörs när du äter godis. Dopamin ökar lusten, endorfinet får dig att må bra och grelin skapar ett ökat sötsug och gör dig hungrig. Det är därför det är svårt att sluta äta godis när du väl börjat. Sockret gör att blodsockret höjs samt att insulin utsöndras i kroppen och det ger ännu mera hungerkänslor. Sockerberoende/-missbruk är en stor orsak till att många är överviktiga idag. Sockret gör också kroppen sur och det är en bra miljö för sjukdomar.

För att råda bot på dopaminbristen bör du äta mera magra proteiner. Det hittar du i baljväxter såsom bönor, jordnötter och linser, i mandel, avokado, bananer och nötter. För att bilda dopamin behöver kroppen också vitaminerna B6 och B12 samt mineralerna magnesium och järn. D-vitamin förstärker dopaminet och under det solfattiga vinterhalvåret bör vi som bor i Norden alltid ta extra tillskott av D-vitamin.

Ny forskning av James Swanson och hjärnscanningsexperten Nora Volkow har gjorts på två olika grupper; en med ADHD diagnos och en utan diagnos. Det fanns inga skillnader mellan gruppernas dopaminförsörjning när studien påbörjades. Gruppen med ADHD diagnos som fick metylfenidat under ett år visade sig få skador i dopaminregleringen som inte fanns innan medicinering påbörjades.

Enligt dr Henry Emmons går det lika bra att hantera humörsvängningar med regelbunden träning cirka 30 minuter varje dag som att gå i terapi eller medicinera. Också rytmiska rörelser, meditation och yoga ökar produktionen av dopamin och det handlar då om andning, medvetenhet, kroppskännedom och visualisering.

Personer med ADHD/ADD är stresskänsliga och det är en orsak till att de har dopaminbrist. Centralstimulantia som ges till barn med ADHD/ADD ökar visserligen frisättningen av dopamin, men samtidigt minskar återupptaget. Synapserna i basala ganglierna och frontalloben blir då översvämmade av dopamin och hjärnans försvar är bland annat att stänga av receptorerna. Redan vid små doser dödas hjärnceller och hjärnskador uppstår. Den brist som finns bör rättas till på naturlig väg, eftersom ingen lider brist på centralstimulerande droger som Concerta och Ritalin. Bra kost och rytmiska rörelser är ett bättre alternativ än medicinering.

 

Dopamin – en viktig signalsubstans i våra hjärnor
Tagged on:     

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

8 thoughts on “Dopamin – en viktig signalsubstans i våra hjärnor

  • Detta är jätteviktig information, och ju fler som lär känna sambanden mellan kroppens kemiska signaler och hur kemin samverkar med fysiken desto bättre. Jag sög i mig detta som en svamp och vill veta mer.

    1. @daxwise Så roligt att du också tycker det är viktigt. Det är ju många som är beroende av ”kickar” i dagens samhälle och det finns en orsak till det också. När det gäller dopamin och ADHD finns en hel del info på Harald Blombergs hemsida http://www.haraldblomberg.com/amfetamin_concerta.htm. En annan bra länk är den här http://www.fokus.se/2012/10/var-dagliga-dopning/

  • Nja jag håller nog inte med alls det som är bevisat är att i magnetröntgen kan man se att toleransen i receptorerna ökar därför har man satt in högre doser efterhand. Det är inte detsamma skador i dopaminregleringen eftersom att det kan vara så att adhd från början beror på en reglering som gör att man får adhd symptom och det går inte att kalla en sådan skadlig. Sen finns det ingenting som talar för att regleringen inte skulle gå tillbaka om man slutar med ritalin. En sådan återgång går inte heller att kalla skadlig.

  • 00DaT00  Min sons sockerberoende gjorde att han fick dopaminbrist. Han hade också en läckande tarm och näringsbrist. Coca-cola och stress gjorde att han hade magnesiumbrist. Han hade definitivt ingen brist på Concerta. För övrigt låter jag den här studien tala för mig http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/06/study-ritalin-doesnt-help-academic-performance/276894/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.