Att få ihop livspusslet med allt som behöver fungera i vardagen kan vara en utmaning. Att dessutom få in tid till något utöver allting annat du vill kan kännas oöverstigligt. Hur gör du för att få in träning i din vardag med jobb, familj, hushållsarbete och diverse fritidsaktiviteter?

Jag har två åkommor (vill inte kalla det sjukdomar även om det egentligen är just det som det är…), diabetes och neutropeni. Diabetes behöver troligtvis ingen förklaring. Neutropeni betyder att jag har väldigt få vita blodkroppar och behöver injiceras dagligen. Pga av denna kroniska åkomma (eller blodsjukdom…) är jag infektionskänslig. Bara en något förhöjd kroppstemperatur gör att jag känner mig dålig. De flesta människor känner inte ens av om deras temp är omkring 37,5, medan jag blir jättehängig av det. Hematologläkaren (bloddoktorn) jag går till regelbundet har konstaterat att jag har en kronisk infektion i kroppen så att mitt CRP alltid är förhöjt. Att leta en infektion kan vara som att leta efter en nål i en höstack. Så eftersom jag inte har några symtom som jag ”störs” av (mer än allmän trötthet) beslutade jag i samråd med läkaren att inte fortsätta sökandet efter att vi konstaterat att det inte satt i lungorna.

Vad som också är besvärligt med neutropeni är biverkningarna av medicinen. När jag började ta medicinen var jag helt utslagen på kvällen. Jag hade en mystisk värk i skelettet i benen och ibland kräktes jag. Efter en tid vande sig kroppen med medicinen och biverkningarna blev färre. Idag tar jag en medicin som främst är utvecklad för barn som fungerar bra. Det händer att den ger mig huvudvärk men det kan jag oftast reglera med vanliga värktabletter.

Trots mina åkommor lever jag ett rätt vanligt liv. Men det är en utmaning att känna sig allmänt trött för det mesta och att emellanåt helt tappa all energi. Säkerligen är det något som även helt ”vanliga” människor kan känna igen sig i. Detta att känna sig trött, hängig och utan energi. Det är inget som bara gäller mig. För mig är det dock kroniskt och något jag behöver hantera dagligen, mer eller mindre. Att vara full av energi betyder något helt annat för mig än de flesta andra.

Pga min diabetes brukar min husläkare skicka mig till diabetesdagvård på Danderyds sjukhus med jämna mellanrum. Sist jag var där var det en hurtig sjuksköterska som föreläste för oss om motion. Hon sa så där käckt att ”det är bara att bestämma sig” när det gäller att få in träning i sin vardag. Jo jag kan på ett sätt absolut hålla med. Det är bara att bestämma sig vad du än vill göra för livsstilsförändring eller annat som du vill åstadkomma i ditt liv. MEN det är inte så enkelt. Sjuksköterskan blev väldigt provocerad av att jag ifrågasatte hennes käcka uttalande.

Att bestämma sig är en väldigt bra början. Du kan komma långt med att bestämma dig. Men det räcker inte hela vägen fram. Du behöver ha motivation för att hålla ut även när du stöter på motgångar. Det är en fördel om du har supportande människor i din omgivning. Du behöver prioritera och planera.

Jag har perioder som träningen fungerar utmärkt. Då jag kommer ut på dagliga promenader. Då jag tränar på gym, simmar eller går på vattenaerobics 2-4 ggr/vecka. Om jag har en dålig dag pga biverkningar kan jag relativt enkelt ”lyfta mig” till nästa dag. Jag gör mitt bästa för att hålla mig frisk men så kommer något virus och slår ut mig, ibland för flera veckor. Att komma igång med träningen då är mycket svårare. Har jag otur kommer ytterligare ett virus eller bacill och slår ut mig igen.

Vissa perioder har jag mycket att göra arbetsmässigt. Då tycker jag att det är svårt att hålla träningsmotivationen uppe. Även fast jag vet att jag mår bra av att träna. Även fast jag vet att jag troligtvis kommer att arbeta effektivare. I dessa stunder känns det svårt att prioritera träningen.

Nä så jag tycker att sjuksköterskan på Danderyds sjukhus förenklar saker och ting väldigt mycket. Även om du verkligen vill någonting är det inte enkelt att genomföra det.

Petra Ariton

 

Det är bara att bestämma sig
Tagged on:             

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.