Av Maria Appelqvist

GunnelGunnel Saric har funnit vägen ut ur smärta. Nu vill hon dela med sig av den kunskapen till alla som är villiga att lyssna. Boken ”Min vän Smärtan” är en skildring av hur hon kom att skapa en relation med sitt största fiende – Smärtan. Genom relationsskapandet kom hon att få en vän, en guide och sparringpartner. En vän som signalerar när något är fel, som synliggör när hon inte tar hand om sig. Idag är hon inte ett offer längre utan har försonat sig med tanken att Smärtan utgör en del av hennes liv och det bästa hon kan göra är att bli vän med den.

En djupdykning i smärtans mysterium
Vägen dit var inte självklart enkel. När Gunnel diagnoserades med fibromyalgi under 2000 insåg hon att detta var något som hon antagligen haft i hela sitt vuxna liv. Smärtan tar sig uttryck mest i bindväven. Genom åren har hon lagt märke till att smärtan varierar beroende på vad hon äter och vad hon gör. Nyfikenheten väcktes när en näringsterapeut fick henne att förändra kosten då hon fått en tarmsjukdom. Då förstod hon att kosten var en möjlighet till förändring. Hon började laborera, plocka bort tillsatser, socker och vete. Äta ekologiskt och närproducerat. Sökte efter inflammationsdämpande kost. Och lärde sig att hon började må bättre.

Gunnel började föra matdagbok över vad hon åt och gjorde dagliga uppskattningar hur hög hennes smärt- och energinivå var. Från sin djupdykning upptäckte hon att när hennes energinivå var hög var smärtan låg. Hennes metodik kom att utmynna i en specifik arbetsbok då hon insåg att hon kommit något på spåret som kanske kunde hjälpa fler. ”Det är ju så många människor som har ont”, menar Gunnel.

Det är viktigt att spåra orsaken till sin smärta. Gunnel kom att finna att en trolig orsak till hennes lidande kom från erfarenheten av ett sexuellt övergrepp som hände under barndomstiden. Det var först när hon hittade den ingången som hon kunde förstå sitt liv på ett nytt sätt. Drömmar hon haft under sitt vuxna liv började trilla på plats. Gunnel var tidigt intresserad av sexualitet och under en femårig relation med en man som var hennes passion kom hon att utforska olika aktiviteter bortanför den heterosexuella normen.

Kroppen vet vad den vill
Idag när hon är medveten om sin kropp och kan förstå innebörden av att vara närvarande, så kan hon även se att hon representerar en annan typ av sexualitet. Som hon själv säger – sexuell energi har kommit att intressera henne mycket. Om vi inte är i full kontakt med vår kropp så är det lätt hänt att vi utsätter oss för sexuella handlingar som inte är gynnsamma. Det är en konst för kvinnor i vårt samhälle att kunna säga nej. Gunnel menar att fördelen med att utforska sin sexualitet har hjälpt henne att förstå var hennes egen gräns går och att det är viktigt för oss alla att finna var vår gräns finns för kroppen. Idag kan jag ställa mig frågan är detta energier som jag vill vara i eller ej, menar Gunnel.

Tre råd för dig med smärta
Under våren 2013 publicerade Gunnel sin bok ”Min vän Smärtan”. Idag är hon ute och föreläser från den om vikten av att bli vän med din smärta. Hennes tre bästa råd till dig som lever med smärta är:

  • Ta ansvar för din hälsa. När du tar ansvar har du möjlighet att förändra din situation.
  • Bli vän med din kropp och se smärtan som din guide.
  • Ta reda på orsaken till din smärta, varför den existerar. Försök finna dess uppkomst och sök förstå den mekanism som ligger bakom.
Bli vän med smärtan

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.