Jag arbetar som hudläkare och i min vardag möter jag patienter med olika hudrelaterade åkommor som uppkommit av olika anledningar. Nu får jag allt oftare in patienter som fått sin hud skadad genom olika typer av skönhetsbehandlingar. Det blir vanligare i takt med att allt fler gör olika estetiska ingrepp hos hudterapeuter och kliniker som inte har tillräcklig medicinsk kompetens för att utföra detta på ett för patienten säkert sätt. Det räcker inte med att gå en kurs på två veckor i laserbehandling för att kunna behandla till exempel ärrbildningar och ytliga blodkärl i ansiktet eller på benen. Det krävs en grundlig utbildning i anatomi och gedigna kunskaper om hudens olika lager. För att kunna göra ett riktigt snyggt och medicinskt försvarbart arbete så krävs gedigen erfarenhet också. Om det är en ansvarsfull klinik med medicinskt utbildad personal så ska man också kunna ta hand om eventuella komplikationer som uppstår av behandlingarna.

Medicintekniska företag säljer mer än gärna avancerad laserutrustning och den hamnar inte sällan i orätta händer har det visat sig. ”Laser” har nästan blivit symbolen för mirakel när det gäller olika åkommor. Klinikernas förföriska hemsidor lockar många till att betala dyra pengar för ett mer estetiskt yttre.

Det är alltså när det har gått fel som människor kommer till mig, med svåra varbildningar i kinder och läppar, med sönderstuckna ansikten som är illröda och smärtar. Otillräcklig kunskap ställer verkligen till det för människor och det är sjukvården som sedan blir tvungen att ta över när hudterapeuten inte vet hur man handskas med eventuella komplikationer. Man ger sig på acnebehandlingar som man inte behärskar och det kan istället förvärra situationen för patienten. Man använder diverse olika syror, kanske i fel styrkor. Om antibiotika behövs så kan de inte och får inte skriva ut det till exempel.

Det som är allvarligast är när en hudterapeut behandlat leverfläckar och liknande som sedan har återkommit och när patienten kommer till mig så konstaterar jag att fläcken är elakartad cancer. Vi skickar alltid sådant till laboratorieanalys för att se vad det är. Det kan vara något som vi bör ta bort så fort som möjligt innan det växer.

När det gäller injektioner som ges i syfte att minska rynkor eller för att förstora läpparna så finns det faror med det också om det injiceras i ett blodkärl till exempel. Det kan bli nekroser i huden, det vill säga vävnaden dör och blir mörk. Ingrepp nära ögonen har i ett fåtal fall gjort personer blinda.

Som läkare blir jag både förtvivlad och förvånad över hur det kan vara tillåtet att i princip vem som helst utför dessa behandlingar utan någon kontroll från myndigheternas sida. Enskilda kliniker, både svenska och sådana med kliniker i flera länder har sin egna ”certifieringar” men vilken kvalitet de håller har vi ingen aning om. Om vi tittar på Danmark, så satte man 2007 upp ett detaljerat regelverk kring utförandet av estetiska behandlingar. Detta borde Sverige också göra, det är på tiden.

Anne Wetter, Hudläkare

Allt för många estetiska ingrepp utan medicinsk kompetens
Tagged on:     

Gästkrönikör

Sund Var Dag bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.